Kinderen spelen met educatief speelgoed

7 Voordelen van hands-on leren voor de ontwikkeling van kinderen

In een wereld die voortdurend verandert, wint hands-on leren steeds meer aan populariteit. Denk aan educatief speelgoed, STEAM projecten en DIY’s. Deze interactieve benadering, waarbij kinderen direct betrokken zijn bij het leerproces door te doen en te ervaren, is vaak effectiever én leuker dan traditionele methoden van passieve kennisoverdracht. Maar wat maakt hands-on leren zo effectief, en waarom zouden we deze methode integreren in de opvoeding van onze kinderen? Deze blogpost duikt diep in het belang van praktijkgericht leren en de belangrijke voordelen die het biedt voor de cognitieve en creatieve ontwikkeling van kinderen.

 

Koop jouw Zappiebox →


 

Wat is Hands-on Leren?

Hands-on leren, ook wel bekend als actief leren, is een onderwijsmethode waarbij kinderen direct deelnemen aan activiteiten die praktische ervaringen bieden. In plaats van alleen te luisteren en te observeren, moedigt deze benadering kinderen aan om zelf materialen te manipuleren, te bouwen, te creëren en te ontdekken. Deze directe betrokkenheid helpt om complexe concepten concreet te maken en stimuleert een dieper begrip van de leerstof.

 

De 7 voordelen van van Hands-on Leren

1. Bevordert mentale gezondheid en zelfverzekerdheid

Hands-on leren heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid van kinderen door hen te helpen hun emoties uit te drukken en stress te beheersen. Het afronden van fysieke projecten en het bouwen van je eigen speelgoed biedt een gevoel van voldoening en trots, wat essentieel is voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Bovendien helpt het werken aan uitdagende taken in een ondersteunende omgeving kinderen om veerkracht te ontwikkelen en hun angst voor falen te verminderen. Deze ervaringen dragen bij aan een gezonder zelfbeeld en een sterkere emotionele weerbaarheid. Door succesvol problemen op te lossen en projecten af te ronden, leren kinderen om te gaan met uitdagingen en bouwen ze een positiever zelfbeeld op.

 

2. Bereidt kinderen voor op een betekenisvol en succesvol leven.

Elke ouder wilt dat zijn of haar kind later goed terecht komt. De nieuwe Elon Musk is een beetje overdreven maar je wilt in ieder geval dat je kind later op zijn eigen benen kan staan. De basis voor een betekenisvol en succesvol leven wordt al in de kindertijd gelegd. En succes kan er voor iedereen natuurlijk anders uit zien! In een snel veranderende wereld zijn praktische vaardigheden en probleemoplossend vermogen essentieel voor professioneel succes. Hands-on leren legt een stevige basis voor deze vaardigheden door kinderen uit te dagen om kritisch na te denken, innovatieve oplossingen voor problemen te vinden en effectief samen te werken met anderen. Bovendien helpt het ontwikkelen van technische vaardigheden kinderen om zich aan te passen aan de technologie-gedreven werkplekken van de toekomst. Door kinderen vroeg in hun leven vertrouwd te maken met een actieve en praktische aanpak, bereiden we ze voor op een leven van creativiteit en leiderschap in welke carrière ze ook kiezen.

 

3. Ontwikkeling van essentiële vaardigheden en creativiteit

STEAM-onderwijs en educatief speelgoed integreren wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde om een holistische leerervaring te bieden. Door hands-on projecten te ondernemen binnen deze disciplines, ontwikkelen kinderen een breed scala aan vaardigheden, waaronder analytisch denken en creatieve probleemoplossing. Deze projecten moedigen kinderen aan om innovatieve en creatieve oplossingen te bedenken en om 'out-of-the-box' te denken, wat van cruciaal belang is in de wereld van nu.

 

Koop jouw Zappiebox →

 

4. Bevordert dieper begrip en betere retentie

Wanneer kinderen direct betrokken zijn bij het leerproces, zoals door het manipuleren van objecten of het uitvoeren van experimenten, verbetert hun vermogen om informatie te begrijpen en te onthouden aanzienlijk. Deze actieve betrokkenheid vereist dat ze nadenken over wat ze doen, wat leidt tot betere cognitieve verwerking. Het gebruik van meerdere zintuigen om problemen op te lossen helpt ook om informatie effectiever op te slaan in het langetermijngeheugen.

 

5. Verhoogt engagement en motivatie

Hands-on leren trekt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen aan en maakt educatie een boeiende en plezierige ervaring. Deze methode stimuleert kinderen om actiever deel te nemen aan hun eigen leerproces, wat hun belangstelling en enthousiasme voor het onderwerp verhoogt. Wanneer kinderen geïnteresseerd en betrokken zijn, zijn ze meer geneigd om langer en dieper te verkennen, wat hun leerervaring verrijkt en hun motivatie versterkt. Plezier in leren is het allerbelangrijkst!

 

6. Bereidt kinderen voor op echte situaties

Hands-on leren helpt kinderen de echte wereld te begrijpen — een plek waar water nat is en stenen hard zijn. Door aan praktische activiteiten te werken, leren ze hoe ze alledaagse problemen kunnen aanpakken. Ze leren kritisch en creatief denken en hoe belangrijk het is om samen te werken en zelf initiatief te nemen. Deze activiteiten helpen hen niet alleen met schoolwerk, maar ook met alledaagse dingen, waardoor ze goed voorbereid zijn op wat er ook op hun pad komt.

 

7. Verbetering van fijne motoriek en cognitieve vaardigheden

Fijne motoriek en hand-oog coördinatie zijn cruciaal voor kinderen. Door hands-on activiteiten zoals knutselen, tekenen of het in elkaar zetten van mechanische onderdelen, verbeteren kinderen deze vaardigheden op een natuurlijke en plezierige manier. Tegelijkertijd stimuleren deze activiteiten cognitieve vaardigheden zoals patroonherkenning, geheugen, en ruimtelijk inzicht, wat essentieel is voor complexe probleemoplossing.

 

Koop jouw Zappiebox →

 

De Rol van Ouders en Verzorgers in Hands-on Leren

Als ouder of verzorger speel je een cruciale rol in het stimuleren en ondersteunen van hands-on leerervaringen. Het samen ondernemen van leeractiviteiten zoals het gebruik van educatief speelgoed, DIY-projecten, eenvoudige wetenschappelijke experimenten, of STEAM-gerelateerde knutselprojecten kan niet alleen leuk zijn, maar biedt ook een kans voor jou om je even weer kind te voelen — met het legitieme excuus dat het allemaal in de naam van onderwijs is! Dit soort activiteiten stimuleert het gesprek en de samenwerking tussen jou en je kind en versterkt de ouder-kind band terwijl jullie beiden nieuwe vaardigheden en kennis opdoen.

Door thuis een leeromgeving te creëren die rijk is aan materialen voor experimenteren en ontdekken, kun je de natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid van je kind voeden. Deze projecten zijn niet alleen bevorderlijk voor de ontwikkeling van je kind, maar kunnen ook verrassend inzichtelijk zijn voor jou als ouder; ouders leren vaak net zo veel als hun kinderen. De wereld zit vol met dingen om te ontdekken, en samen leren is niet alleen educatief, maar ook verrassend leuk.

 

Conclusie

Zo zie je maar weer, hands-on leren is niet alleen een krachtige educatieve methode, maar ook een geweldige manier om plezier te hebben. Vergeet stoffige boeken en eindeloze herhalingen; waarom zou je niet leren met een beetje actie? Of je nu samen een vulkaanuitbarsting nabootst in de keuken of je kind zelf een robot in elkaar laat knutselen in de woonkamer, je geeft je kinderen waardevolle lessen mee die ze niet snel zullen vergeten. En laten we eerlijk zijn, het geeft ook volwassenen de perfecte smoes om weer eens lekker aan te knoeien. Dus schaf de benodigde spullen aan en maak je klaar voor activiteiten vol leerplezier. Want zoals ze zeggen: de beste manier om iets te leren, is door het gewoon te doen.

 

Koop jouw Zappiebox →

Terug naar blog

2 reacties

Dag Sara, Bedankt voor je reactie. De boxen zijn ontworpen voor kinderen in de leeftijd 5 t/m 9 jaar oud. Ook kinderen buiten deze leeftijd kunnen de box heel erg leuk vinden, leert onze ervaring.

Zappiebox

Graag wil ik weten. Wat de leeftijd is van de kinderen die dit speelgoed leuk vinden.

Sara de Waard

Reactie plaatsen